"L'agricultura ecològica o agricultura biològica és una modalitat agrícola en la qual no s'utilitzen productes químics de síntesi: fungicides químics de síntesi, adobs químics de síntesi, herbicides, OGM (Organismes Genèticament Modificats), conservants artificials, colorants artificials, additius artificials o similars i que té com a finalitat, en contrast amb l'agricultura convencional, ser ambientalment sostenible, a més de respectar la salut i el benestar dels consumidors."
El fer-ho a gran escala o a petita depèn de nosaltres mateixos i de les nostres possibilitats, pots començar avui mateix si realment ho vols fer. A continuació veureu 4 taules que indiquen quan collir, plantar, quins grups de plantes...

COMPATIBILITAT

COMPATIBILITAT
Fases lunars i comportament de les plantes

fases lunars

fases lunars
CALENDARI DE CONREU SEGONS LA LLUNA

calendari lunar

calendari lunar
CALENDARI DE CULTIU

CALENDARI

CALENDARI
COMPATIBILITAT ENTRE ESPECIES

divendres, 19 de desembre del 2014

Pot l'agricultura ecològica alimentar el món?

Aquesta és una pregunta que s'ha pretès respondre a través d'un estudi desenvolupat per investigadors de la Universitat de Minnesota (Estats Units) i la Universitat de McGill (Canadà). En realitat l'estudi és una revisió i anàlisi de diferents articles científics al voltant d'aquest tema en els quals s'ha comparat el rendiment dels aliments ecològics i el rendiment dels aliments convencionals. Són diverses les conclusions, es determina que el rendiment dels cultius ecològics és menor, especialment en la producció de cereals, aliments que com sabem són bàsics en la dieta humana, però, pel que fa a altres cultius, la diferència de producció és menor.
El rendiment dels aliments ecològics és un 25% menor que el rendiment dels aliments convencionals, però només en determinats cultius, potser s'haurien d'incrementar esforços per aconseguir equiparar ambdós tipus de producció. Pel que fa a altres aliments, la producció d'ambdós tipus és similar, el que mostra que el canvi és possible, alimentar-nos amb productes més saludables, respectar i preservar els recursos naturals reduint a més la despesa energètica i les emissions contaminants també és possible. No obstant això, en l'estudi sembla que s'han oblidat que es tracta d'una cadena, no és possible alimentar els animals amb agricultura ecològica, no almenys per satisfer les necessitats a nivell mundial, recordem que el consum de carn creix any rere any i es calcula que arribarà quotes elevades en les pròximes dues dècades.

Potser, paral·lelament a l'increment de les produccions ecològiques, caldria reduir la producció i consum de carn per equilibrar la balança. Però tornant a la investigació, els experts indiquen que amb una bona gestió el rendiment dels aliments ecològics és només d'un 13% menor que el rendiment dels productes convencionals, una diferència que possiblement es podria reduir encara més. S'apunta que en alguns casos els aliments orgànics gairebé poden competir amb els aliments obtinguts de la producció intensiva, es parla dels cultius particulars o d'autoabastiment, les condicions dels cultius, la gestió, etc. En aquest sentit recordem l'informe de Sr. Olivier De Schutter, Relator Especial sobre el dret a l'alimentació, indicant que l'agroecologia era el millor model a seguir per garantir l'abastament alimentari en les pròximes dècades
Els investigadors indiquen que la millora de les tècniques i gestió, i utilitzar l'agricultura ecològica en aquelles zones que són més favorables, milloraria el rendiment retallant diferències pel que fa a l'agricultura convencional. En l'estudi es parla dels fertilitzants orgànics, una aportació extra de nitrogen seria necessari per millorar el rendiment, pel que sembla que seria forçós haver de recórrer als fertilitzants químics encara que de forma moderada, ja que no es pot confiar únicament en el fems per aconseguir la rendibilitat desitjada. Pot l'agricultura ecològica alimentar el món?, sí, però s'haurien de realitzar alguns canvis i malgrat això, és difícil saber si s'aconseguiria igualar la rendibilitat. Els experts fan una proposta interessant que sembla ser una fusió entre els dos tipus d'agricultura, el sistema convencional podria adoptar alguns procediments propis dels cultius ecològics, millorant la sostenibilitat i podent obtenir beneficis ambientals.

Al article de Science Daily, els investigadors apunten que en comptes de preguntar si un aliment s'ha produït de forma ecològica, s'hauria de preguntar si s'ha produït de forma sostenible, és una reflexió interessant, sens dubte. Els resultats de l'estudi mostren que cal anar més enllà de les postures contràries, cal intentar consensuar i trobar nexes d'unió en els quals es combinin pràctiques orgàniques i convencionals, d'aquesta manera s'aconseguirà major rendibilitat reduint l'impacte ambiental, és possible crear un sistema alimentari molt més sostenible que l'actual.

Però com hem indicat anteriorment, potser l'estudi hauria d'haver tingut en compte altres factors socials i econòmics, recordem que encara no ha respost a la pregunta Com alimentar el món el 2050? i un altre participant és al camp de joc intentant que la seva resposta sigui l'acceptada, l'ús d'aliments transgènics. Hi ha molt a parlar i tractar, possiblement arran d'aquesta investigació, apareguin nous treballs tant per avalar resultats i solucions, com per intentar demostrar que l'agricultura ecològica no és un model factible per proveir una creixent població mundial. A través de l' article de la publicació científica Nature podreu conèixer més detalls sobre aquest estudi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada