"L'agricultura ecològica o agricultura biològica és una modalitat agrícola en la qual no s'utilitzen productes químics de síntesi: fungicides químics de síntesi, adobs químics de síntesi, herbicides, OGM (Organismes Genèticament Modificats), conservants artificials, colorants artificials, additius artificials o similars i que té com a finalitat, en contrast amb l'agricultura convencional, ser ambientalment sostenible, a més de respectar la salut i el benestar dels consumidors."
El fer-ho a gran escala o a petita depèn de nosaltres mateixos i de les nostres possibilitats, pots començar avui mateix si realment ho vols fer. A continuació veureu 4 taules que indiquen quan collir, plantar, quins grups de plantes...

COMPATIBILITAT

COMPATIBILITAT
Fases lunars i comportament de les plantes

fases lunars

fases lunars
CALENDARI DE CONREU SEGONS LA LLUNA

calendari lunar

calendari lunar
CALENDARI DE CULTIU

CALENDARI

CALENDARI
COMPATIBILITAT ENTRE ESPECIES

dilluns, 13 de juliol del 2015

Què és un Grup de Consum?

És un grup de persones que compra aliments de forma regular i conjunta directament del  pagès  o  productor . Els productes que s'adquireixen van des de fruites i verdures fresques, a productes de neteja, roba, etc. Tenen entre ells almenys un acord informal de com s'organitzen, i de vegades tenen una estructura legal, com per exemple cooperatives.
Beneficis per als integrants:

Hi ha moltes raons per les que pertànyer a un grup de consum, aquestes són algunes d'elles:

- Preu més assequible .  El preu pagat als productors és molt menor que el pagat a les botigues. Això és a causa de que la botiga, el supermercat, el distribuïdor, etc. estan guanyant el seu marge, sense esmentar el cost d'envasos, gasolina per al transport, publicitat, etc. D'aquesta manera, els aliments ecològics no tenen perquè resultar més cars que els convencionals, ja que, es compren en importants quantitats per abastir a tot el grup i directament al seu productor, evitant intermediaris. Així es beneficia persones que d'altra manera no podrien accedir als aliments ecològics o orgànics.

-  Els aliments maduren de forma natural fins el seu moment òptim de consum.  Pel que consumeixen productes frescos, de temporada, locals i ecològics, ja que, no han de viatjar durant dies o setmanes des del productor fins al consumidor. Això vol dir que fruites i verdures maduren de forma natural i tenen el màxim de nutrients, i a més s'elimina la contaminació produïda a transportar des d'altres països o fins i tot continents.

- Beneficis socials.  Alguns grups es reuneixen i organitzen esdeveniments socials i mediambientals. S'impliquen activament en la divulgació de l'alimentació sana, la sobirania alimentària, el comerç just, el consum conscient, hàbits respectuosos amb el medi ambient, etc. i per això organitzen xerrades, tasts i degustacions d'aliments ecològics, fires, mercats, activitats per a nens, etc

- Accés a productes especials.  Hi ha grups que tenen la possibilitat d'obtenir aliments que no estan disponibles en els supermercats perquè són produïts localment, en petites quantitats, de varietats rares o locals. Això al seu torn és molt important per fomentar i preservar la biodiversitat local quant a cultius, i fa que llavors autòctones segueixin conreant i no es perdin.

- Comoditat.  Hi ha persones que troben més pràctic rebre un lliurament regular a casa en lloc d'anar de compres.

- Suport a la producció ètica d'aliments.  Els grups de consum són de vital importància pel seu suport a un sistema de producció ecològic, ètic i local d'aliments. Els seus membres saben com es produeixen i d'on vénen els seus aliments i fins i tot poden visitar l'horta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada